Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Az IASL évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Egyesületünk ebben az évben kis segítséget kíván adni ahhoz, hog minél több magyar iskola is résztvegyen az egyre kiterjedtebb projektben.

 

Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban 2012-ben 22 ország 17 ezer diákja vett részt. Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport résztvett.

A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell (saját postaköltségén) elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjában megkaphassák.

A könyvjelzőket úgy érdemes készíteni, hogy a készítő neve, e-mailje is rajta legyen, hogy a diákok felvehessék egymással a kapcsolatot. Korábbi években azt is ajánlották, hogy a könyvjelző a tanulók kedvenc könyvéről készüljön, így annak szerzője és címe is szerepeljen rajta.

Jelentkezés

A projektbe a következő adatokkal lehet jelentkezni:

  • Az iskola neve
  • Az iskola helye (város, ország)
  • A résztvevő diákok osztálya, életkora
  • A résztvevő diákok száma (Ez azért fontos, hogy egy hasonló létszámú csoporttal alakulhasson ki a testvérkapcsolat.)
  • Kapcsolat
    • könyvtárostanár neve
    • e-mail címe (Lehetőleg olyan, amin elérhető a címzett az iskolai szünetek ideje alatt is.)

Ez elküldhető

Aki azt a lehetőséget választja, hogy a KTE-n keresztül jelentkezik, az 2013. szeptember 15-ig küldje el a fenti adatokat. Ebben az esetben a KTE egyben beküldi az összes jelentkező adatát. A további szervezés viszont majd a megadott e-mail címen fog folyni.

Az adatokat Kámán Veronika a KTE nemzetközi kapcsolatok felelőse várja a kaman.veronika[kukac]arpad[pont]sulinet[pont]hu e-mail címen.

Beszámoló

A projekt lezárultával szívesen veszünk pár soros és hosszabb beszámolókat, fényképeket, sajtómegjelenéseket. Ezeket itt fogjuk közzétenni.

ERDŐSNÉ Márta Mária: Könyvjelzőcsere-program a szolnoki Pálfy-Vízügyi Tagintézményben In: Könyvtári Levelező/Lap, 2013. 10. sz., 29-30. p.; URL: http://epa.oszk.hu/00300/00365/00148/pdf/EPA00365_konyvtari_levelezo_lap_2013_12_29-30.pdf Utolsó letöltés: 2014.02.03.